Omavaraisuuskoulu,  Uncategorized

#1 Omavaraisuuskoulu: Mistä ja miksi aloittaa?

Omavaraisuus on vielä muutama vuosikymmen sitten ollut yksi perustaito elämässä selviämiseen. Nykyään useimmiten luotetaan siihen, että joku muu tuottaa ja säilöö ruuan ja energian, ja rahaa vastaan ostetaan nämä asiat valmiina.

Tervetuloa mukaan Omavaraisuuskouluun vuosikurssille 2024 opettelemaan kanssani omavaraisuuden saloja!

Ihan huomiona heti ensialkuun, että ekan vuoden tavoitteenani ei todellakaan ole täysi omavaraisuus. Kaikki asiat eivät tapahtu kerralla, ja koko omavataisuuskonseptissa on paljon opeteltavaa. Lisäksi, kun asuntolainaa on vielä moninumeroinen summa jäljellä, ei ilman tuloja ole mahdollista elää vain omaa kasvimaata kaivelemalla.

Omavaraisuutta kohti voi silti pyrkiä, vaikka siihen olisi pitäkin matka! Jokainen, pienikin, askel on eteenpäin.

Pieni tomaatintaimi päässyt muuttamaan kasvihuoneeseen

1. Miksi aloittaa?

Vaikka elämä on tällä hetkellä suhteellisen tasaista, on epävarmuuden aaltoja pyykinyt jo meidän hyvinvointiyhteiskuntamme yli: ensin sekoitti korona, sen jälkeen naapurimaa alkoi isossa mittakaavassa epävakaaksi. Ainakin minulle itselleni tuo varmuutta se, että tietäisin selviäväni epävarmojen aikojen yli oman ruokavarastoni turvin. Koskaan ei ole liian aikaista aloittaa, eikä tulevaisuuteen varautuminen ole ikinä turhaa, vaikka mitään järkyttävän ‏mullistavaa ei tapahtuisikaan.

Mikäli suurempia mullistuksia ei tapahtuisi, olisit ainakin opetellut muutamia perinteisiä taitoja ruuan tuottamisen ja säilömisen suhteen, siirtynyt syömään puhtaampaa ruokaa ja ehkä säästänyt kauppalaskuissa.

Nykyään kun on kiire ja hektistä, elämän perusasioiden äärelle pysähtyminen rauhoittaa ja tuntuu palkitsevalta. Itse kasvatettu salaatti maistuu huomattavasti paremmalta kuin kaupasta ostettu serkkunsa.

2. Miten aloittaa?

Pienen mittakaavan kasvattelut onnistuvat parvekkella tai rivitalon takapihallakin. Omakotitaloasujalle kasvattelujen aloittaminen on helppoa 🙂 Monissa kaupungeissa on tarjolla myös viljelypalstoja, joita voi vuokrata kesäksi edullisesti. Pienestäkin palstasta voi saada suuren sadon!

Tämän lisäksi kyse on asenteesta: opetella leipomaan leipää itse, miettimään omia kulutustapojaan, ja yleisesti ottaen nähdä vaivaa asioiden eteen. Kun asioiden eteen näkee vaivaa, osaa niitä paremmin myös arvostaa. Elämän perusasiat ovat useimmille niin itsestäänselvyyksiä, ettei edes osata ajatella, kuinka paljon maailmaa kaupasta lautasellemme päätynyt eineslihapulla on nähnyt.

Oikeastaan omavarainen elämäntapa kulkee käsi kädessä kestävän elämäntavan kanssa: kulutetaan suunnilleen sen verran, kuin pystytään itse tuottamaan.

Leivän leipominen itse on helppoa, kun sen ottaa vain tavaksi, ja itse leipominen tuo säästöä kauppalaskuihin

3. Milloin aloittaa?

Nyt! Tämän omavaraisuuskoulun ajatuksena on se, että harjoittelen ja pohdin itse näitä taitoja vuoden ajan, säännöllisesti ja tavoitteellisesti. Samalla jaan ajatuksiani ja oppimiani asioita tänne blogiin, jolloin muutkin voivat halutessaan tarttua hommaan. Tavoitteena on, että vuoden loputtua voin todeta omavaraisuuteni lisääntyneen.

Tervetuloa mukaan! Todennäköisesti postailen viikottaisen omavaraisuuskoulu-postauksen tiistaisin tai keskiviikkoisin, katsotaan miten homma sujahtaa viikkorutiineihini. Palaillaan taas ensi viikolla aiheen parissa!

Vuohet tuottavat kesäisin vähän maitoa, mutta tarkoitus olisi teettää yhdet kilit, jotta maitoa tulisi vähän enemmän kuin tämän verran 😀 Silloin pääsisi myös tekemään esim. juustoa

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *