Omavaraisuus

Omavaraisuus ja varautuminen

Omavaraisuudesta puhuvia ja sitä harrastavia ajatellaan helposti hieman foliohattutyypeiksi. Asenne saattaa kuitenkin olla jo lähitulevaisuutena muuttumassa.

Maanantaina 11.12.2023 Ylen aamussa Charly Salonius-Pasternak kehotti reserviläisiä kohottamaan kuntoaan ja kaikkien varautumaan kotivaralla, sillä jo vuonna 2025 saattaa olla sodan uhka Suomessakin. Tämä taisi olla ensimmäinen korkean tason julkilausuma asiasta. Varautuminen kaikenlaisiin yllättäviin kriiseihin tai mullistuksiin on kuitenkin ollut meillä omavaraisuuden tavoittelijoilla jo muutenkin mielessä: turvallisuuden tunnetta luo se, että osaa kasvattaa ja säilöä ruokaa kriisien varalle ja selviää sillä, mitä on jemmassa.

Maakellari on ollut jo useamman vuoden tyhjä. Muutama puolukkamehupullo sieltä löytyy vuodelta 2014.

Kotivara on osa varautumista esimerkiksi sodan tyyppistä kriisiä ajatellen, samalla tavalla kuin armeijan käyminen ja reservissä oleminen. Kriisejä on kuitenkin paljon muitakin kuin täysimittainen sota: meillä tai muualla käytävien selkkausten vuoksi voivat ruoan tuotanto- tai toimitusketjut rikkoutua, sähköverkkoja voidaan sabotoida tai muuta vastaavaa. Toki esimerkiksi Nokialla oli joitakin vuosia sitten vesikriisi, kun juomavesi saastui inhimillisen vahingon vuoksi. Aina kriisi ei ole sotilaallinen, vaan yllättäviä asioita voi tapahtua muistakin syistä.

Kotivara ei tietenkään tarkoita samaa asiaa kuin omavaraisuus, mutta omavaraisella tyypillä on osa kotivarasta säilöttynä ympärilleen: on esimerkiksi eläimiä, joista saa syötävää, oma kasvimaa, joka tuottaa ruokaa sekä vaikkapa taito ja tieto löytää metsästä sieniä ruruokapöytää. On kellari tai muita tapoja säilöä ruokaa talven varalle. On talo, jossa pystyy tekemään ruokaa ja pysymään lämpimänä ilman sähköä.

Minun taloni on rakennettu 1936, joten aikoinaan tässä on pystynyt elämään ilman sähköä ja muita mukavuuksia. Valitettavasti ihanalla 60-luvulla täältä on purettu pois tulipesiä ja toinen piippu. Ähh! Jos haluaisin selvitä täällä pidemmän sähkökatkon aikana, täytyisi saada tulipesät takaisin. Toivottavasti ensi vuoden aikana minulla olisi varaa hankkia edes yksi tulipesä, sillä jäljellä olevassa piipussa olisi ilmeisesti yksi vapaa hormi vielä jäljellä.

Tuo Salonius-Pasternakin sanoma tuli samaan aikaan, kuin olin jo kirjoitellut tännekin aikomuksestani harrastaa Omavaraisuuskoulua vuonna 2024 ja nostaa seuraavalle tasolle omavaraisuuteni tason. Tervetuloa mukaan seuraamaan ja harjoittelemaan omavaraisuutta, jos aihepiiri kiinnostaa. Jos ei kiinnosta, nyt on hyvä aika kiinnostua 😀

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *