Elämä,  Ruoka

Tavoite vuodelle 2024: omavaraisuuden opettelu

Uudenvuodenlupaukseni tulee olemaan omavaraisuuden opettelu ja lisääminen vuonna 2024.

Okei, myös pienempi takapuoli, vähemmän rähjäämistä lapsille jne peruskauraa täytyy varmaan laittaa uudenvuodenlupauksiin, mutta ihan todellisena tavoitteena vuodelle 2024 aion toteuttaa omavaraisuuden opettelun. Omavaraisuuden lisääminen on ollut takaraivossa muutamia vuosia, se on pikkuhiljaa kytenyt ja olen löytänyt lisää tietoa. Kokeillut viljelyjä, ja epäonnistunut. Harjoitteluvuosien jälkeen on jo aika toteuttaa järjestelmällisempää toimintaa: vuonna 2024 aion edes osittain olla omavarainen ruuan suhteen.

Tällä hetkellä olen omavarainen vain kananmunien suhteen.

Aion pitää itselleni ensi vuonna, en elämänkoulua, vaan Omavaraisuuskoulua, jonka toteutumisesta raportoin tänne 😀 Joka viikko opettelen jotain uutta asiaa, joka liittyy vuodenkierron siihen vaiheeseen tai pohdin muuten vain teemaan liittyviä asioita. Aion ainakin:

  • viljellä satoa niin, että siitä jää säilöttäväksi saakka
  • opetella hapattamaan
  • umpioida satoa
  • opetella leipäjuuren tekemisen ja juurileivonnan
  • opetella käyttämään moottorisahaa
  • tulla omavaraiseksi edes jossain asiassa: esimerkiksi kasvatan ja kuivatan yrttejä sen verran, ettei tarvitsisi ostaa kaupasta yrttejä mausteeksi
  • jos vuohet tekevät kilejä ja alkavat tuottaa maitoa, opettelen tekemään juustoa
  • korjaan navettaa, jotta sinne tulevaisuudessa mahtuisi ehkä enemmän eläimiä tai ettei se ainakaan lahoaisi enempää; täytyy opetella ainakin kattoa rakentamaan
  • pohtia elämänarvojani ja miettiä, miten saisin kestävästi rakennettua elämäni sellaiseksi, että se tukee niitä
  • ehkä keksiä yritysidean, ja lähteä rakentamaan myös tulovirtaa omavaraiseksi?

Omavaraisuus, täältä tullaan! Kun on tottunut elämään markkinatalouden ehdoilla, ei omavaraisuuden tavoittelu ole helppoa ja yksinkertaista. Ihminen haluaa paljon ja helpolla. Minkälaista on haluta vähän ja nähdä vaivaa sen eteen?

Pinaattikeitto on esimerkki ruuasta, joka olisi helppo tuottaa omavaraisesti. Omien kanojen munat ovat tämän eilisen keiton seassa kuin pieniä aurinkoja.

Minun ei ole tarkoitus alkaa elää askeettista elämää ilman mitään mukavuuksia tai banaaneja; tarkoitus on muuttaa elämäntapaa hieman omavaraisemmaksi ja yrittää yksinkertaistaa asioita. Vähentää kulutusta ja ruuan ostamista. Tehdä mahdollisimman paljon itse. Ainakin pohtia asioita ja tiedostaa. Opetalla uusia (eli vanhoja) taitoja. Kirjoittaa ajatuksia ylös.

Nähdään #omavaraisuuskoulu ssa  ensi vuonna! 😀

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *