Uncategorized

Syysistutukset

En ole aikaisemmin harrastanut syysistutuksia – varmaan lähinnä siksi, etten ole aikaisemmin kovinkaan tavoitteellisesti kasvattanut ruokaa. Ensi vuonna tavoitteena on kuitenkin ihan oikeasti saada maakellariin täytettä, joten tänä syksynä olen jo kunnostautunut istutuspuuhilla.

Okei, edellinen kappale kuulosti siltä, että lumien sulaessa mulla odottaisi siellä jo valmis kasvimaa. Valitettavasti tilanne ei sentään ihan sellainen ole, vaan nyt syksyllä laitoin maahan maa-artisokkaa ja valkosipulia.

Maa-artisokka oli minulle aivan uusi tuttavuus, ja hullaannuin siitä tänä syksynä ihan täysin! Tiesin toki artisokan olemassaolosta, mutta en ollut lainkaan tietoinen, että maa-artisokka on niin hyvin menestyvä, maukas ja helppo kasvi. Ja vielä upea ilmestys, sillä se on 2-3 metriä korkea ja kukkii kauniisti. Oli ihan pakko saada!

Onneksi sain kaverin äidiltä mukuloita ja pieniä taimia. Laitoin niitä kasvimaan viereen kasvamaan sellaiseen kohtaan, missä on aikaisemmin ollut perunamaa. Pitäisi olla suunnilleen oikeanlainen kasvualusta, sillä maa-artisokkaahan voi kasvattaa vähän kuin perunaa. Ilmeisesti ennen perunan yleistymistä maa-artisokka on ollut enemmän käytetty juures, ennen kuin tuo helpomman mallinen peruna löydettiin.

Jep, tähän etualalle laitoin sokat kasvamaan – tätä peltoa kun ei ole kynnetty, niin kuvista ei saa kovinkaan informatiivisia 😄
Maa-artisokan taimi törröttää maassa. Juuren päässä on myös pieni mukula maan sisässä.

Istuttelin maa-artisokat melko väljästi, kun tilaa on, eli noin 60 sentin taimivälein. Laitoin taimet kasvamaan niin, että kasvavat reunustamaan kasvimaata. Tarjoavat sillä tavalla varjostusta kasvimaan pienemmille kasveille, sillä tämä pellonnurkkaus on kesäisin tosi paahteinen (eikä aikomuksena ole kovinkaan ahkerasti kastella).

Laitoin myös valkosipulia maahan. Ostin Hankkijalta kahta eri lajiketta, jotka oli tarkoitettu syysistutuksiin. Voi olla, että maa oli liian savinen (en parannellut sitä ollenkaan), mutta katsotaan, saanko satoa ensi syksynä. Käytän valkosipulia ihan päivittäin ruuanlaittoon, joten ei haittaisi ollenkaan, jos satoa saisi omasta takaa (mieluiten runsaasti).

Ihana aurinkoinen päivä syysistutuksille!
Hei hei valkosipulit – toivottavasti selviätte talvesta, ja nähdään ensi kesänä!
Valkosipulit maassa, ja rivit merkattu. Vielä vielä päälle hiekkaa ja kompostia, jotka kevään tullen parantavat maata alla.

Sain vinkkiä, että porkkanat voisi myös istuttaa jo nyt syksyllä. Taisi käydä niin, että myöhästyin tuosta hommasta ehkä viikolla – nyt on yöpakkasten vuoksi alkanut maa olla jo aika jäinen. Täytyy katsoa jos lähipäivinä saisi vielä sen verran kuopsuteltua mullan pintaa, että saisi porkkanan siemeniä laitettua sinne. Kivahan se olisi tietää (omasta kokemuksesta), jos porkkanan istutus syksyllä olisi toimiva systeemi.

Huono puoli tässä on se, että kasvatusinto syttyi, ja täytyy odottaamelko monta kuukautta ennen kuin kevään kasvukausi alkaa 😄

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *