Vuohet

Kerppuja talveksi

Vihdoinkin oli aikaa järjestää edes pienimuotoiset kerpputalkoot – vuohet rakastavat puiden lehtien syömistä, joten niitä voisi säilöä ihan loputtoman määrän talven varalle.

Kerppujen tekeminen on perinteinen tapa säilöä eläimille ruokaa talveksi.  Kerppuja tehdään yksinkertaisesti niin, että laitetaan nippuun lehtipuiden tai -pensaiden oksia, solmitaan nippu ja laitetaan se roikkumaan ilmavaan paikkaan, jotta kerppu kuivuu. Talvella sitten märehtijät rouskuttavat niitä hyvin mielellään tuoreruuan puutteessa.

Valmiita kerppuja odottamassa sisälle vientiä

Paras aika kerppujen niputtamiseen olisi juhannuksen tienoilla; silloin niissä on parhain ravinnepitoisuus. Itsehän en juhannuksen aikaan ole ehtinyt antaa tälle asialle montakaan ajatusta, ja mielestäni sopiva aika kerppujen tekemiseen on mikä tahansa aika ennen kuin puut on tiputtaneet lehtensä maahan…

Viime viikolla onneksi ystäväni tuli kerpputalkoisiin, ja saatiin 25 kerppua tehtyä. Enemmänkin ehkä oltaisiin tehty, jos ei rankkade olisi ollut ihan nurkan takana 😅 Saatiin kyllä homma pakettiin hyvin täsmällisesti, sillä rankkasade alkoi juuri sillä hetkellä kun asuttiin taloon sisälle.

Tummat pilvet lähestyvät, kiire tulee
Piti olla leppoisaa ja rentoa tekemistä, mutta uhkaavan sateen vuoksi aikataulu olikin tiukka 😀

Kerput laitoin kuivumaan mahdollisimman lähelle vuohien karsinaa, jotta niitä olisi helppo ottaa syötäväksi. Kerppuja olisi hyvä olla ainakin yksi per päivä, ajattelisin noin marras-maaliskuun ajalle, eli optimaalinen määrä olisi noin 150 kappaletta. Tähän määrään en taida päästä kaikkien muiden hommien lisäksi, mutta jos nyt saisin vielä toiset 25 tehtyä niin sekin määrä olisi jo parempi kuin ei mitään 😅

Kerput kuivumassa

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *