Eläimet,  Uncategorized

Kanalan rakentaminen, osa 1

Otsikossa on suurieleisesti mainittu sana ”rakentaminen”, vaikka en kanalan eteen ole vielä liikuttanut vasaraa, ruuvaria tai yhtäkään lautaa. Mutta, suunnitteluhan on rakennusprojektin tärkein vaihe?

Tänä viikonloppuna pitäisi päättää kanalan paikka, jotta ensi viikolla voisin alkaa rakentelemaan heille ulkoilutarhaa. Kanojen hankkiminen on kaikenkaikkiaan alkanut nyt konkretisoitumaan sellaisesta ”ehkä joskus” haaveesta ihan todellisiksi tapahtumiksi: kanat ja kukko on varattu ja tarvittavat ilmoitukset eläinten pidosta tehty. Vain kanala ja häkki puuttuu.

Kanat tulevat reilun parin viikon päästä, ja sitä ennen mulla olisi tosiaan tavoitteena saada valmiiksi heille ulkoiluhäkki ja jonkinlainen asumus, ja kesän aikana eristää kanala talviasuttavaksi. Niin, mutta ihan ensin pitäisi päättää se paikka, mihin lähden tätä kaikkea rakentelemaan.

Aluksi ajattelin, että rakennan kanalan kuivurille, joka siis ei ole enää viljankuivauskäytössä vaan on lähinnä iso, lautarakenteinen halli. Kuivurin sijainti on sellainen, että siinä on vieressä mun pieni peltoplänttini, ja olen ajatellut, että jos lampaita tai muita laiduntavia eläimiä joskus otan, kuivuri olisi kätevin paikka niille (saisi pihaton tehtyä siihen kylkeen). Sen vuoksi ensin ajattelin, että laittaisin kanatkin suoraan kuivurirakennukseen. Kuivurissa on myös peltikatto, eli se on tontin piharakennuksista todennäköisimmin pystyssä vielä 10 vuoden jälkeenkin; navetassa on vanha tiilikatto, joka rapisee vuosi vuodelta ja tuo hieno vanha rakennus valitettavasti lahoaa pikkuhiljaa. Jos olisi rahaa, niin pistäisin tietysti navetan katon kuntoon jne, mutta saa nähdä tuoko tulevaisuus sellaista tilannetta ikinä tullessaan.

Navetta olisi lähempänä meidän asuinrakennusta ja eläimet olisivat valvovan katseen alla pihapiirissä. Navettaan panostamisen ongelmana on tosiaan se, että rakennus lahoaa pikkuhiljaa ja en tiedä, kuinka järkevää sinne on rakennella mitään uutta. Jokin vähiten laho nurkkaus voisi kestää parisen vuotta.

Tässäpä tulee nyt esittely kanalavaihtoehdoista:

1. Kuivurilla

Eteläinen seinusta, tästä reikä läpi. Sisältä tila on tästä kohtaa tyhjä halli. Miinukset: kanalakoppi pitäisi rakentaa alusta saakka, lisätä ikkunat jne. Lisäksi tämä rakennus ei ole meidän pihapiirissä, vaan tontin läpi kulkevan tien toisella puolella (lähellä siis, mutta ei aivan katse-etäisyydellä).

2. Navetan vanha maitohuone(?)


Se on siis tuo tiilirakennelma tuossa. Tässä olisi aika näppärän kokoinen, navetan sisälle valmiiksi muurattu kuutio, joka kaipaisi vesikaton korjaamisen tästä kohtaa, sisäkaton rakentamisen ja eristeitä. Ikkuna olisi valmiina, ja siitä saisi kulkuväylän etupihalle ulkoiluhäkkiin, josta kanojen temmellystä voisi ihailla helposti.

Tämä on silmämääräisesti näppärän kokoinen, mutta mittauksien mukaan vain n. 2,5 neliötä. Sinne mahtuisi vaatimusten mukaan ihan hyvin kolme kanaa ja kukko, mutta perheenlisäystä sinne ei mahtuisi, eikä epäsovussa elämistä.

3. Navetan osio, jossa maalattia

Tämä on tuon edellä olevan kuution vieressä (kuutio näkyykin tuossa oikealla). Tässä hyvää olisi suht terveet kattorakenteet, mutta seuraava kuva on otettu selkäni takaa:

Elikkä tälle puolelle pitäisi tehdä jotain, siis paikata katto, jotta lahoaminen ei jatkuisi niin kiivaasti.

4. Navetan kohta, jossa valettu lattia


Tämä kohta olisi myös potentiaalinen, tosin tämä tila tuoksuu melko kostealle enkä tiedä tulisiko tipusilleni hengitystieongelmia. Lattia on betonia, ja kostea haju tulee varmaan (ainakin) siitä. Selän takana oleva katto ei ole ihan niin paljon lahonnut kuin viereisessä osiossa.


Kaikki vaihtoehdot on sellaisia, että sähköjen vetäminen olisi helppoa, mutta juoksevaa vettä ei tule mihinkään. Pitäisi päättää, mistä tilasta voisi saada fiksusti mahdollisimman järkevästi mahdollisimman vähän homeisen ja lahonneen paikan, jonne rakennella tipuille koti 😀

Kunhan paikan päätän, niin yritän siitä kohtaa saada vesikaton korjattua ja jo pilaantuneet seinä- ja kattomateriaalit pois.

Voi kun yhtäkkiä voittaisin lotossa niin laittaisin tän koko rakennuksen uuteen uskoon, ottaisin kanoja, ankkoja, vuohia ja lampaita! Se on melko epätodennäköistä, sillä en edes lottoa.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *