Lämmitys,  Talo

Henkilökohtainen energiakriisi – lämmitysmuotojen pohdintaa

Vähän laajemminkin oli viime syksynä energiakriisi käynnissä, ja sen seurauksena myös minulle käynnistyi henkilökohtainen energiakriisi.

Meidän talo lämpiää tällä hetkellä pelletin voimin, ja pellettiä hyödyntään pannuhuoneessa vanha Jämä -öljypannu, johon on vaihdettu öljysuuttimen tilalle pellettipoltin. Pannuhuoneessa on viikkosiilo, johon mahtuu noin 200 litraa pellettiä, joten säiliötä täytyy täyttää n. 6 päivän välein nollakeleillä ja parinkymmenen asteen pakkasilla säiliötä saa olla kauhomassa täyteen kolmen päivän välein. Ennen kuin pellettiä saa kauhottua tuon muutaman päivän välein, täytyy 500 kilon suursäkkejä rahdata ensin kotitontille säilytykseen, ja säilytyksestä vielä suursäkki pannuhuoneen ikkunan viereen, mitä kautta kauhon nappulaa säiliöön. Tämän lisäksi täytyy nuohota pellettipoltin käsin mielellään joka päivä (tämä ei ole sen suurempi homma kuin yhden vivun kääntäminen), ja kerran viikossa tyhjentää pannun pesästä tuhkat ämpäriin (tähän menee jonkin aikaa, ja on pölyistä puuhaa). Kerran kuussa täytyy avata savukanavat ja nuohota ne.

Pelletti lämmittää tällaista isoa, hataraa taloa melko hyvin, ja tähän talveen saakka tämä lämmitysmuoto on ollut suhteellisen edullinen. Alkutalvesta kun energiakriisi alkoi ja sähkön hinta pomppasi taivaisiin, olin tyytyväinen tähän lämmitysmuotoon, sillä olin ehtinyt saada vielä ihan kohtuuliseen hintaan syksyllä muutaman suursäkin pellettiä, poltin toimi ilman häiriöitä ja kaikki oli mainiosti. Noh, tuli kevättalvi, pelletti loppui ja piti ostaa törkyhintaan lisää. Monenlaisia syitä on taustalla pelletin hinnanoususssa, mutta tässä postauksessa tyydyn toteamaan vain, että viime talvena hinta nousi kaksinkertaiseksi aikaisempiin vuosiin verrattuna. Pellettipolttimeen piti vaihtaa muutamia kuluvia osia, joten satasia sai heitellä menemään myös varaosiin, että torppa pysyi lämpimänä. Nyt maaliskuun lopussa vain odottelen malttamattomana, että lämmityskausi loppuisi vihdoinkin….

Uusien lämmityssysteemien pohdinta ei ole ajankohtainen pelkästään siksi, että energian hintaa täytyy laskeskella uudelleen ja salaa toivoisin pääseväni vähän helpommalla lämmityksen suhteen, vaan näiden nisäksi vanha öljypannu todennäköisesti tulee lähivuosina tiensä päähän, eli lämmitysjärjestelmän vaihto tulee eteen lähitulevaisuudessa halusin sitä tai en.

 

 

Tässä top 4 pohdintalistani lämmitysjärjestelmistä:

Vesi-ilmalämpöpumppu

Pari vuotta olen jo pohtinut vesi-ilmalämpöpumppuun (VILP) siirtymistä. Se olisi huoleton, ei vaatisi lähes jokapäiväistä fyysistä jumppaa eikä pohdintaa polttoaineen logistiikasta. VILPissä pohdituttaa sen riippuvuus sähköstä, ja tietysti sen energiatehokkuus vanhassa, vesikiertopattereilla lämpiävässä talossa. Toisaalta VILPin kannalta hyvä asia on, että meillä riittää melko matalalämpöinen kiertovesi, vasta 20 asteen pakkasilla tarvitaan 54-asteista vettä, ja nollakeleistä parin asteen pakkasiin kiertoon lähtee n. 40-asteinen vesi. Kovimmilla pakkasilla VILP todennäköisesti menee pois päältä ja käyttää suoraa sähköä lämmittämiseen. Ihan ilmainen lämmitysmuoto tämä ei siis olisi, ja altis sähkön hinnan vaihteluille, mutta olisi helpompaa, kun ei tarvitsisi vuodessa 6 000 kiloa pellettinappulaa kärrätä palamaan.

Uusi pellettikattila

Mielestäni pelletti on aika järkevä lämmitysmuoto: sillä saa kuumaa vettä tuotettua, ainakin kuulemani mukaan se on hiilineutraali ja muutenkin sellainen luonnollinen energialähde (pellettihän valmistetaan purua puristamalla). Uudella pellettikattilalla saisi nappuloista varmasti paremman hyötysuhteen irti, ja jos pihalla olisi pellettisiilo mihin voisi tilata säiliöautolla vuoden pelletit, systeemi olisi helppo ja tehokas. Pelletin hintakehitys tulevaisuudessa on varmasti iso kysymysmerkki: saadaanko kotimaista tuotantoa sen verran, että myös kuluttajille riittäisi kohtuuhintaista pellettiä? Nyt kun tuonti naapurista loppui, on kuluttajamarkkinoille jätetty taisteltavaksi vain vähäinen määrä pellettiä tosi kovaan hintaan.

Hybridi: vanhan kattilan rinnalle VILP

VILPiähän ei ole pakko ottaa päälämmönlähteeksi, vaan sen voi ottaa myös vanhan systeemin rinnalle. Kylmemmillä ilmoilla pelletti voisi tuottaa energiatehokkaasti kuumempaa vettä, ja lauhemmilla keleillä VILPin hyötysuhde olisi taas parempi. Tähän comboon kuitenkin liittyisi melko paljon asennushommia, että saisi nuo kaksi toimimaan rinnakkain sujuvasti, että hinta voisi nousta korkeaksiki, varsinkin kun vanha öljypannu eielä enää yhtä pitkään kuin uusi VILP eläisi. Jos voisi vain teleportata johonkin systeemiin ilman aloituskustannuksia, ottaisin varmaankin tämän combon.

Puukattila

Puukattilaakin pohdin eräänä päivänä, kun niin kovasti mietiskelin sitä, että meidän tontilta (1,5 hehtaaria) tulisi melko paljon polttopuuta. Haluan kuitenkin automatisoidun systeemin (eli esim. pelletti), en sellaista, että joka päivä on pakko kantaa pannuhuoneeseen puita ja olla lämmittelemässä sitä. Puukattila on siis pois laskuista.

 

Hankintahinnat uusissa lämmitysjärjestelmissä on kovat, joten pohdittavaa riittää. Esimerkiksi hankintahintojen vuoksi maalämpö on minun budjetillani poissuljettu vaihtoehto.

Toivon, että vanha pannu pysyy voimissaan vielä siihen saakka, että ehdin rikastua ja keksiä, mikä olisi meille otollisin lämmitysjärjestelmä. Seuraavassa postauksessa kirjoittelenkin ajatuksia siitä, mihin suuntaan olisin tällä hetkellä kallistumassa.

Jos arki pellettilämmityksen kanssa kiinnostaa, kannattaa seurata myös instagramissa @niittykartanossa, siellä jaan jokapäiväistä tuskaa aiheeseen liittyen.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *